Sigara ve alkoldeki ÖTV artış oranı belli oldu

Gündem 05.07.2023 - 13:38, Güncelleme: 05.07.2023 - 13:42
 

Sigara ve alkoldeki ÖTV artış oranı belli oldu

Enflasyon verilerinin ardından, alkollü içki ve sigaralardan alınacak ÖTV tutarı da belli oldu. Buna göre, alkollü içki ve sigaralarda ÖTV tutarı yüzde 14,82 artacak.
Enflasyon rakamları sonrası alkollü içecekler ve sigarada Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) tutarında artış yapılacak.Alkollü içki ve sigarada Yurt İçi ÜFE'ye göre belirlenen ÖTV artış oranı, yılın ilk 6 ayında yüzde 14,82 oranında gerçekleşti. 1 litre rakıda vergi 449 liraya çıktı Yeni vergi oranları Gelir İdaresi Başkanlığı'nın internet sitesinde de yayımlandı.Alkollü içkilerde asgari maktu vergi tutarının yüzde 14,82 oranında artırılmasıyla birlikte 1 litre saf alkolün asgari vergisi 796 liradan, 845 liraya çıktı. Buna göre, yüzde 45 alkol oranına sahip 1 litre rakıda ÖTV 380 liraya çıktı. Bu tutara 68 liraya karşılık gelen yüzde 18’lik KDV’nin eklenmesiyle birlikte 1 litrelik rakının vergi tutarı 449 liraya yükselmiş oldu.Sigarada ÖTV, alkollü içkiden farklı olarak hem asgari maktu vergi hem de maktu vergi olarak hesaplanıyor. Buna göre 1 adet sigarada 0,96 lira olan asgari maktu vergi tutarı yüzde 14.82’lik artışla 1,11 liraya yükseldi. Buna göre 1 paket sigaranın asgari maktu vergi tutarı da 22,22 lira oldu.Ayrıca sigaraya satış fiyatı üzerinden yüzde 63 oranında bir vergi uygulanıyor. Yüzde 63 oranındaki verginin yanı sıra sigaradan paket başına böylelikle 1,10 lira maktu vergi alınıyor.Artış sonrası, biranın asgari maktu vergi tutarı ise 6,18 lira oldu. Nargile yasaklandı mı? İstanbul Valisi Davut Gül, yeni bir karar alınıncaya kadar İstanbul'da plajlar, sahiller, ormanlar, mesire alanları ve parklarda nargile içilmesinin yasaklandığını duyurdu. Vali Gül, sosyal medya hesabı üzerinden yasağı şu sözlerle duyurdu: "İstanbul’da; plajlar, sahiller,ormanlar,mesire alanları ve parklarda nargile içilmesi yasaklanmıştır. Buraların dışındaki ruhsatlı nargile salonlarıyla ilgili bir kısıtlamaya gidilmemiştir. Kaynak:(www.gib.gov.tr)
Enflasyon verilerinin ardından, alkollü içki ve sigaralardan alınacak ÖTV tutarı da belli oldu. Buna göre, alkollü içki ve sigaralarda ÖTV tutarı yüzde 14,82 artacak.

Enflasyon rakamları sonrası alkollü içecekler ve sigarada Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) tutarında artış yapılacak.Alkollü içki ve sigarada Yurt İçi ÜFE'ye göre belirlenen ÖTV artış oranı, yılın ilk 6 ayında yüzde 14,82 oranında gerçekleşti.

1 litre rakıda vergi 449 liraya çıktı

Yeni vergi oranları Gelir İdaresi Başkanlığı'nın internet sitesinde de yayımlandı.Alkollü içkilerde asgari maktu vergi tutarının yüzde 14,82 oranında artırılmasıyla birlikte 1 litre saf alkolün asgari vergisi 796 liradan, 845 liraya çıktı. Buna göre, yüzde 45 alkol oranına sahip 1 litre rakıda ÖTV 380 liraya çıktı. Bu tutara 68 liraya karşılık gelen yüzde 18’lik KDV’nin eklenmesiyle birlikte 1 litrelik rakının vergi tutarı 449 liraya yükselmiş oldu.Sigarada ÖTV, alkollü içkiden farklı olarak hem asgari maktu vergi hem de maktu vergi olarak hesaplanıyor. Buna göre 1 adet sigarada 0,96 lira olan asgari maktu vergi tutarı yüzde 14.82’lik artışla 1,11 liraya yükseldi. Buna göre 1 paket sigaranın asgari maktu vergi tutarı da 22,22 lira oldu.Ayrıca sigaraya satış fiyatı üzerinden yüzde 63 oranında bir vergi uygulanıyor. Yüzde 63 oranındaki verginin yanı sıra sigaradan paket başına böylelikle 1,10 lira maktu vergi alınıyor.Artış sonrası, biranın asgari maktu vergi tutarı ise 6,18 lira oldu.

Nargile yasaklandı mı?

İstanbul Valisi Davut Gül, yeni bir karar alınıncaya kadar İstanbul'da plajlar, sahiller, ormanlar, mesire alanları ve parklarda nargile içilmesinin yasaklandığını duyurdu.

Vali Gül, sosyal medya hesabı üzerinden yasağı şu sözlerle duyurdu:

"İstanbul’da; plajlar, sahiller,ormanlar,mesire alanları ve parklarda nargile içilmesi yasaklanmıştır. Buraların dışındaki ruhsatlı nargile salonlarıyla ilgili bir kısıtlamaya gidilmemiştir.

Kaynak:(www.gib.gov.tr)

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.