Turizmde en düşük maaş net 10 bin lira olmalıdır

Turizm 27.04.2023 - 10:38, Güncelleme: 27.04.2023 - 10:38
 

Turizmde en düşük maaş net 10 bin lira olmalıdır

Antalya Turizm Çalışanları Birliktelik Platformu Başkanı Belboy Duman," Yeni bir düzenleme yapılmazsa oteller yakında çalışacak eleman bulamayacaklar” dedi.
ANTALYA - Türkiye turizminin kalbi Antalya'da 2023 turizm sezonunu Turizm Haftası etkinlikleri ile birlikte 15 Nisan'da başlıyor. Ancak sezona girerken oteller artan ev kiraları ve düşük maaşlar nedeniyle çalışan bulamıyorlar. Antalya Turizm Çalışanları Birliktelik Platformu Başkanı Belboy Hasan Duman,"Maaşlar en az net 10 bin lira olmalıdır. Yeni bir düzenleme yapılmazsa oteller yakında çalışacak eleman bulamayacaklar” dedi. Hasan Duman, turizm çalışanlarının 8 bin 500 lira olan asgari ücret maaşının yüksek enflasyon ve Türk lirasınının ABD doları Avrupa Birliği (AB) Para birimi Euro ve İngiliz Para birimi Sterlin/ Pound karşında yüksek değer kaybettiğini söyledi. BAHŞİŞ, MAAŞ GİBİ DÜZENLİ GELİR DEĞİLDİR Hasan Duman,"Otellerde en fazla yorulanlar arasında kat hizmetleri görevlileri, temizlikçiler, bulaşıkçılar, garsonler ve plaj düzenlemesi yapanlardır. Turizmin en ağıır işçisi diyebileceğimiz bu kesimin asgari ücretle yaşaması mümkün değildir” dedi. Hasan Duman, özellikle kat hizmetleri görevlilerinin oda temizliğini yetiştirmek için yoıun çalışma sırsında yemee bile inmeye vakit bulamadıklarını belirterek şöyle konuştu: “Otel sahipleri kat hizmetleri görevlilerinin bahşiş aldıklarını ileri sürerek maaşlarını artırmayı yapmıyor. Halbuki aldıkları bahşiş yetersiz kalıyor. Maaşları en az 10 bin lira olmalıdır. Yeni bir düzenleme yapılmazsa oteller yakında çalışacak eleman bulamayacaklar”   6 AY ÇALIŞIP 6 AY İŞSİZ KALARAK İŞ OLMAZ Antalya turizmi en büyü sarsıntıyı pandemi döneminde yaşadı. Deniz,kum ve güneş konseptinde turizm hizmeti veren otellerde çalışan turizm çalışanın yüzde 90'ı geçimlerini aldıkları 8 bin 500 lira maaş ile sağlıyor. Antalya'da en düşük ev kirası 5 bin 500 lira olunca turizm çalışanları 6 ay çalışıp 6 ay işsiz kaldıkları için aldıkları para geçinmekte zorluk çekiyorlar. Turizm çalışanları yüksek enflasyon altında ezildikleri için maaşlarının 10 bin lira olmasını istiyorlar. OTEL SAYISI ARTIYOR, ÇALIŞAN BULUNAMIYOR Antalya turizmi son 50 yıl içinde yatak kapasitesi 5 binden 700 bine ulaştı. Kaş ilçesinden Gazipaşa ilçesi 365 kilometrelik kıyı şeridinde 445 beş yıldızlı otel bulunuyor. 245 dört ve beş yıldızlı otel sayısı ile en fazla olan ilçesi Manavgat- Side turizm destinasyonu. Turizm sektörü Antalya sezonda 270 bin turizm çalışanını istihdam ediyor. Antalya turizmi 52 kalem iş koluna ekonomik canlılık oluşturuyor. Ancak turizm çalışanlarının giderek eriyen gelirleri böylesine önemli bir sektör için personel bulamamak gibi tehlike çanları çaldırıyor.    
Antalya Turizm Çalışanları Birliktelik Platformu Başkanı Belboy Duman," Yeni bir düzenleme yapılmazsa oteller yakında çalışacak eleman bulamayacaklar” dedi.

ANTALYA - Türkiye turizminin kalbi Antalya'da 2023 turizm sezonunu Turizm Haftası etkinlikleri ile birlikte 15 Nisan'da başlıyor. Ancak sezona girerken oteller artan ev kiraları ve düşük maaşlar nedeniyle çalışan bulamıyorlar. Antalya Turizm Çalışanları Birliktelik Platformu Başkanı Belboy Hasan Duman,"Maaşlar en az net 10 bin lira olmalıdır. Yeni bir düzenleme yapılmazsa oteller yakında çalışacak eleman bulamayacaklar” dedi.

Hasan Duman, turizm çalışanlarının 8 bin 500 lira olan asgari ücret maaşının yüksek enflasyon ve Türk lirasınının ABD doları Avrupa Birliği (AB) Para birimi Euro ve İngiliz Para birimi Sterlin/ Pound karşında yüksek değer kaybettiğini söyledi.

BAHŞİŞ, MAAŞ GİBİ DÜZENLİ GELİR DEĞİLDİR
Hasan Duman,"Otellerde en fazla yorulanlar arasında kat hizmetleri görevlileri, temizlikçiler, bulaşıkçılar, garsonler ve plaj düzenlemesi yapanlardır. Turizmin en ağıır işçisi diyebileceğimiz bu kesimin asgari ücretle yaşaması mümkün değildir” dedi.
Hasan Duman, özellikle kat hizmetleri görevlilerinin oda temizliğini yetiştirmek için yoıun çalışma sırsında yemee bile inmeye vakit bulamadıklarını belirterek şöyle konuştu: “Otel sahipleri kat hizmetleri görevlilerinin bahşiş aldıklarını ileri sürerek maaşlarını artırmayı yapmıyor. Halbuki aldıkları bahşiş yetersiz kalıyor. Maaşları en az 10 bin lira olmalıdır. Yeni bir düzenleme yapılmazsa oteller yakında çalışacak eleman bulamayacaklar”

 

6 AY ÇALIŞIP 6 AY İŞSİZ KALARAK İŞ OLMAZ
Antalya turizmi en büyü sarsıntıyı pandemi döneminde yaşadı. Deniz,kum ve güneş konseptinde turizm hizmeti veren otellerde çalışan turizm çalışanın yüzde 90'ı geçimlerini aldıkları 8 bin 500 lira maaş ile sağlıyor. Antalya'da en düşük ev kirası 5 bin 500 lira olunca turizm çalışanları 6 ay çalışıp 6 ay işsiz kaldıkları için aldıkları para geçinmekte zorluk çekiyorlar. Turizm çalışanları yüksek enflasyon altında ezildikleri için maaşlarının 10 bin lira olmasını istiyorlar.


OTEL SAYISI ARTIYOR, ÇALIŞAN BULUNAMIYOR
Antalya turizmi son 50 yıl içinde yatak kapasitesi 5 binden 700 bine ulaştı. Kaş ilçesinden Gazipaşa ilçesi 365 kilometrelik kıyı şeridinde 445 beş yıldızlı otel bulunuyor. 245 dört ve beş yıldızlı otel sayısı ile en fazla olan ilçesi Manavgat- Side turizm destinasyonu. Turizm sektörü Antalya sezonda 270 bin turizm çalışanını istihdam ediyor. Antalya turizmi 52 kalem iş koluna ekonomik canlılık oluşturuyor. Ancak turizm çalışanlarının giderek eriyen gelirleri böylesine önemli bir sektör için personel bulamamak gibi tehlike çanları çaldırıyor.
 

 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.